Bursa Diş Sıkma ve Eklem Ağrıları Tedavisi

Hizmetlerimiz

Diş Sıkma (Bruksizm) ve Çene Eklem Ağrıları

Diş sıkma (bruksizm) ve çene eklem ağrıları, günümüzde pek çok kişinin yaşadığı yaygın bir sorundur. Diş sıkma, genellikle stres, kaygı, uyku bozuklukları veya dişlerdeki uyumsuzluk gibi nedenlerle ortaya çıkar. Çene eklem ağrıları ise diş sıkmanın bir sonucu olarak gelişebilir. Web sayfamızda, diş sıkma ve çene eklem ağrıları ile ilgili daha fazla bilgi, tanı ve tedavi yöntemleri, koruyucu önlemler ve öneriler bulabilirsiniz.

Diş Sıkma (Bruksizm) ve Çene Eklem Ağrıları
  1. Diş Sıkma (Bruksizm) ve Çene Eklem Ağrısı Nedir?

    Diş sıkma ve gıcırdatma (bruksizm), günümüzde yetişkinlerde bazen de çocuklarda görülen bir problemdir, genellikle kişilerin uyku sırasında ya da bazı durumlarda gündüzleri farkında olmadan istem dışı gerçekleştirdikleri bir alışkanlıktır. Bu kişiler, çoğu zaman gece dişlerini gıcırdattıklarının farkında olmazlar. Bu durum genellikle bireyin ailesi ya da yakınları tarafından, uyku esnasında çıkan gıcırdatma seslerinin fark edilmesiyle anlaşılır. Bruksizm sorunu yaşayan hastalar, sabah uyandıklarında çenelerinde gerginlik, ağrı hissedebilirler, çenelerinden kütleme sesi gibi bir ses duyabilirler, kronikleştiği ve önleyici tedavilerin uygulanmadığı durumlarda çene eklemlerinde sorunlara sebep olabilir. Ayrıca, dişlerinde diş sıkmaya bağlı olarak kırılmalar veya aşınmalar görülebilir çünkü bireyler uyku esnasında bilinç dışı çene kasları ile dişleri kuvvetli bir şekilde sıkar, dişlerin yüzeyleri birbirlerine sürter.

    Çocuklarda diş sıkma (çocuklarda bruksizm) ise genellikle stres, anksiyete, diş çıkarma süreci veya ağız yapısındaki kapanış problemleri nedeniyle ortaya çıkar. Bu durum, çocuklarda gece uykusunda ya da gündüz farkında olmadan dişlerini sıkma ve gıcırdatma alışkanlığına dönüşebilir, çocuklarda diş sıkma uyku kalitesini ve büyüme döneminde çene gelişimini de olumsuz etkileyebilir.

    Bu yüzden, uzun vadede karşılaşılabilecek sorunları engellemek için uzman bir diş hekimi tarafından bu durum detaylıca değerlendirilmeli ve koruyucu tedaviler planlanmalıdır.

  2. Diş Sıkmanın (Bruksizm) Nedenleri

    Yoğun iş temposu ve stresli günlük yaşam, anksiyete ve psikolojik faktörler, uyku bozuklukları, bazı nörolojik rahatsızlıklar diş sıkmanın başlıca nedenleri arasında yer alır. Stres ve psikolojik olarak altta yatan faktörler, genellikle uyku esnasında bruksizm olarak kendini göstermektedir. Diğer nedenleri arasında, genetik faktörler, kapanış bozukluğu, çene-diş yapısı, yüzdeki bazı az görülen sinir ve kas hastalıkları, antidepresan ilaç kullanımına bağlı olarak gelişen yan etkiler yer almaktadır.

  3. Diş Sıkma-Gıcırdatma Belirtileri

    Bruksizm, başlangıçta sabahları baş ağrısı ile uyanma, çene ve yüz kaslarında ağrı, dişlerde sıcak-soğuk, tatlı-ekşi hassasiyeti, kırıklar veya yüzeysel aşınmalar gibi belirtilerle kendini gösterir. Aşınan dişlerin boyutunda kısalma meydana gelebilir bu da alt yüz yüksekliğinde azalma, dudaklarda büzülmeye sebep olarak yüzde yaşlı bir ifadeye dönüşüm olur. Diş eti çekilmesi, çeneden eklem sesleri duyulması gibi durumlar da gözlemlenebilir. Zamanla çene kasları gelişir ve belirginleşir, bu durum çene kaslarının büyümesine yol açabilir. Ayrıca, uzun süreli migren atakları gibi baş ağrılarına da sebep olabilir. Uzun vadede diş sıkma, çene kasları ve dişler üzerinde sürekli baskıya neden olduğundan; çeşitli diş hastalıklarına, diş kaybına, çene yapısının bozulmasına zemin hazırlar ve çene eklemi (TME) hastalıklarını tetikleyebilir. Tüm bu belirtiler kişinin günlük yaşamını ve uyku kalitesini doğrudan etkiler, erken teşhis ve tedavi daha büyük problemlerin önüne geçilmesinde çok büyük önem taşır.

    Diş sıkma ve gıcırdatma ile ilgili şikayetleriniz için Bursa diş sıkma tedavisi ile ilgili bir uzman diş hekimi araştırıyorsanız, Jimer Diş Klinikleri’nden ekibimizle iletişime geçip detaylı bilgi alabilirsiniz ve muayene randevunuzu oluşturabilirsiniz.

  4. Diş Sıkma ve Eklem Ağrıları İçin Teşhis Süreci

    Diş Sıkma ve Eklem Ağrıları İçin Teşhis Süreci

    Diş sıkma problemi yaşadığını fark eden veya bu durum çevresi tarafından anlaşılan kişiler; çene ve baş ağrısı, diş hassasiyeti ve diş kırıkları gibi şikayetleri hissettiklerinde mutlaka bir diş hekimi tarafından muayene edilmelidir. Diş hekimi, hastanın çiğneme kaslarının sertliğini ve hareketlerini, dişlerin kapanış şeklini ve genel durumunu detaylıca değerlendirir, gerekli gördüğü durumlarda çene eklemi ve diş yapısındaki olası bozuklukları incelemek için panoramik ağız röntgeni veya dental tomografi talep edebilir. Tüm görüntüler ve hastanın ağız-çene durumunu incelenerek kişiye özel bir tedavi planı oluşturulur. Belirlenen tedavi yöntemleri ile diş sıkmanın neden olduğu etkiler kontrol altına alınıp daha büyük sorunların önüne geçilmesi hedeflenir.

  5. Diş Sıkma (Bruksizm) Tedavi Yöntemleri

    Diş Sıkma (Bruksizm) Tedavi Yöntemleri

    Bruksizm tedavisinde, çene kaslarındaki aşırı kuvveti kontrol altına almak, dişleri aşınmadan korumak ve ağrıyı ortadan kaldırmak amaçlanır. Tedavi planı, hastanın şikayetlerinin şiddetine ve altta yatan nedenlere göre kişiye özel olarak belirlenir.

    • Gece plağı (okluzal splint) uygulaması:

      Kişiye özel olarak hazırlanan gece plağı (koruyucu plak), dişlerin üzerine geçirilerek gece boyunca dişlerin birbirine temasını engeller. Çeneyi istirahat pozisyonunda tutmaya yardımcı olur. Böylece diş aşınmaları önlenir ve çene kaslarına binen yük azaltılır.

    • Botoks ile tedavi:

      Çene kas aktivitesini azaltmak amacıyla çiğneme kaslarına uygulanan botoks, kasların geçici olarak gevşemesini ve dişlere daha az baskı kuvveti yapmasını sağlar. Bu yöntem, ağrı şikayetlerinin azalmasına ve çene kaslarının dinlenmesine yardımcı olur. Gece plağı ile birlikte diş sıkma şikayetlerinde daha etkili çözüm sunmaktadır. Botoks etkisi 4-6 ay ile sınırlıdır.

    • Ortodontik tedavi:

      Dişlerde kapanış bozukluğu varsa, bu durum çene kaslarında dengesiz yüklenmeye neden olabilir ve diş sıkmayı tetikleyebilir. Bu tür yapısal sorunların giderilmesi için bazı durumlarda dişleri ve kapanışı düzeltmek için ortodontik tedaviler uygulanabilir çünkü yapısı bozuk ve çapraşık dişleri olan kişilerde diş sıkma sonucunda daha yıkıcı etkiler görülebilir. Jimer Diş Klinikleri’nde ortodonti uzmanlarımız Dt. Çağla Şahin ve Dt. Gözde Ütkür muayene sırasında sizin için en doğru ve gerekli tedaviyi belirleyerek, kişiye özel çözümler sunacaktır.

  6. Diş Sıkma Tedavisinde Gece Plağı Ne İşe Yarar?

    Diş Sıkma Tedavisinde Gece Plağı Ne İşe Yarar?

    Gece plağı, koruyucu bir tedavi yöntemi olup, dişler arasında sert bariyer oluşturarak, dişlerin doğrudan birbirine temas etmesini engeller. Bu sayede çiğneme kaslarının oluşturduğu baskı tüm çeneye dağılarak azalır, dişlerde oluşabilecek aşınma, çatlak veya kırıklar önlenir. Aynı zamanda çene eklemine (TME) binen yük azalır ve kasların gereğinden fazla çalışması önlenmiş olur. Diş hekimi hazırlanan plakların her gece düzenli olarak takılmasını önerir, kullanım süreci sorunun şiddetine göre birkaç aydan birkaç yıla kadar değişebilir. Diş hekimi rutin kontrollerde önerilen kullanım sıklığını değiştirebilir, plaklar üzerinde tekrar düzenlemeler yapabilir.

  7. Botoks ile Diş Sıkma Tedavisi

    Botoks ile Diş Sıkma Tedavisi

    Diş sıkma botoksu (Masseter Botoks Uygulaması) çenedeki çiğneme kaslarına enjekte edilerek kasları geçici bir süre gevşeterek rahatlatır, böylelikle dişlere ve çeneye daha az kuvvet uygulamasını sağlar. Masseter Botoks uygulaması geceleri istem dışı kas aktivitesini sınırladığı için dişlerin aşınmasını ve çene kaslarının kasılmasını ciddi ölçüde engeller. Ayrıca, botoks sonrası çene köşesindeki kasların şişliği sönerek yüzde daha ince ve doğal bir estetik görüntü de oluşmaktadır.

    Basit bir uygulama olup tedavi uygulama süresi kısadır, gece plağı ile birlikte çok etkili sonuçlar sağlamaktadır. Botoks uygulamasının etki süresi genellikle maksimum 6 ay sürmekte olup kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bu yüzden belirli aralıklarla tekrar uygulanması gerekir.

  8. Evde Uygulanabilecek Yöntemler

    Diş gıcırdatma sorunu için ek olarak evde uygulanabilecek rahatlatıcı yöntemlerde mevcuttur, diş sıkma genellikle stres ve psikolojik faktörlerle ilgili olduğu için bu kişiler ek olarak stresle başa çıkma yolları konusunda bir uzmandan bilgi alabilir, stres giderici aktiviteler (nefes egzersizi, meditasyon, yoga gibi) yapabilirler. Stres ve diğer psikolojik faktörlerin kontrol altına alınması uygulanan tedavilerin kalıcılığı açısından büyük önem taşır. Şiddetli ağrıyan çene kasları için ağrı kesici kullanılması, sıcak havlu ile kompres uygulaması önerilir. Bunlara ek olarak, kişinin anksiyeteyi tetikleyebileceği için kafein tüketimini azaltması gereklidir, çene kaslarını daha güçlendireceği için sakız çiğnemekten de kaçınması gerekir.

  9. Diş Sıkma ve Diş Estetiği İlişkisi

    Bruksizm, diş sıkma alışkanlığı dişlerin görünümünü ve estetiğini olumsuz yönde etkileyebilir. Dişlerde aşınmaya bağlı olarak, diş boyutlarında kısalma, kenarlarda çatlaklar ve düzensizlikler meydana gelebilir. Ek olarak, aşınan ve boyutları kısalan dişlerde mine de hasar gördüğü için dişlerdeki hassasiyet ciddi oranda artar, kişi ekşi-tatlı, sıcak-soğuk, yapışkan yiyecekler tükettiğinde şiddetli bir sızlama ve ağrı hisseder, dolayısıyla tam olarak yiyecekleri çiğneyemez. İleri düzeyde hasar alan dişlerdeki kısalma ve boyut düşüklüğü dudaklarda büzülmeye sebep olur ve dudakların da estetik görünümü bozulur, yüzde daha yaşlı bir görünüm oluşur. Bu gibi durumlarda, diş hekimi diş sıkma tedavi yöntemlerine ek olarak, dişlerin yapısı, fonksiyonu ve estetiğini düzeltmek için inlay-onlay ya da zirkonyum kuronlar gibi restoratif diş tedavileri uygulayabilir. Diş hekimi dişlerinizin estetiği ve fonksiyonunu geri kazandırmak için gerekli olan tedaviler hakkında sizi yönlendirecektir.

  10. Diş Sıkan Kişilerde Gülüş Tasarımı Uygulaması

    Diş Sıkan Kişilerde Gülüş Tasarımı Uygulaması

    Diş sıkma (bruksizm) problemi yaşayan kişilerin dişlerinde, zamanla diş yüzeylerinde aşınmalar, çatlaklar, şekil bozuklukları, doku kaybı oluşabilir. Bu durum sadece ağız sağlığını etkilemekle kalmaz aynı zamanda estetik açıdan da kişiyi olumsuz etkiler. Dişlerin kısalması, gülüş hattının bozulması, yüzde çene kaslarının şişmesiyle asimetrik bir görünüm oluşması ve dudakların büzülmesi, gülüş tasarımını tedavi uygulamalarını hasta için gerekli hale getirebilir. Diş hekimi muayenesinde, tüm ağız ve dişler detaylı incelendikten sonra gerekli görüldüğü durumlarda ya da kişinin gülüş hattını düzeltmek istemesi sonucunda gülüş estetiği tedavi planlaması da gündeme gelebilir.

    Gülüş tasarımı uygulamalarına başlamadan önce, hastanın diş sıkma alışkanlığı mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Bu doğrultuda diş hekimi gülüş tasarımı planlamasında, gece plağı, botoks tedavisi ya da ortodontik müdahaleler gibi ek uygulamaları dahil edebilir çünkü diş sıkma problemi engellenip kontrol altına alınmadığında yapılacak olan estetik tedavi uygulamaları kısa sürede zarar görebilir. Gülüş estetiği uygulamasının etkilerinin daha uzun ömürlü ve sağlıklı devam etmesi amacıyla tüm gerekli tedaviler diş hekiminin gerekli gördüğü şekilde planlanır ve hasta bilgilendirilir.

    Bruksizm problemi olan bireylerde gülüş tasarımı planlaması aşamaları:

    • Diş boyutlarının restorasyonu:

      Aşınmış veya kırılmış dişler; zirkonyum kaplama, lamine (yaprak porselen) veya kompozit bonding gibi yöntemlerle eski formuna kavuşturulur.

    • Kapanışın düzeltilmesi:

      Dişlerin doğru bir şekilde kapanması sağlanarak çene eklemi üzerindeki baskı azaltılır. Çiğneme daha etkin hale gelir.

    • Fonksiyon ve estetiğin dengelenmesi:

      Sadece estetik değil, fonksiyonel dayanıklılık da göz önünde bulundurularak tasarım yapılır.

    • Koruyucu uygulamalar:

      Gülüş tasarımı tamamlandıktan sonra, yapılan diş restorasyonlarını korumak için özel gece plakları önerilir.

    Diş sıkma alışkanlığı olan kişilerde gülüş tasarımı, bu problemi yaşamayan kişilere kıyasla daha hassas ve kontrollü bir planlama gerektirdiği için alanında uzman bir diş hekimi tarafından kişiye özel bir tedavi planlaması uygulanmalıdır. Jimer Diş Klinikleri’ nde 15 yılı aşkın tecrübeye sahip diş hekimlerimiz, estetik diş hekimliği konusunda ve diş sıkma problemi yaşayan hastaların gülüş tasarımı tedavilerinde çok fazla tecrübeye sahiptir. Kontrollü uygulanan tedavi planlaması ve koruyucu önlemler sayesinde diş sıkma problemi yaşayan bireylerde de başarılı ve uzun ömürlü gülüş tasarımı uygulayabilmekteyiz.


Diş sıkma neden olur?

Genellikle stres, anksiyete, uyku bozuklukları ve çene kapanışındaki problemler diş sıkmanın temel nedenlerindendir.

Diş sıkma tedavi edilmediği ve kronikleştiği durumlarda dişlerin aşınmasına ve çene ekleminin hasar görmesine sebep olabilir. Bu hasarlar bazen geri dönüşümsüz olabilir. Belirtiler görüldüğünde mutlaka bir diş hekimi tarafından muayene ve kontrol edilmelidir.

Masseter kasına yapılan botoks enjeksiyonları kası gevşeterek sıkmayı ve ağrıyı azaltabilir. Etkisi genelde kişiye bağlı olarak değişir ve genelde 4–6 ay etkinliğini korur.

Gece plağı, koruyucu ve destekleyici bir tedavi yöntemidir, ileri düzey eklem rahatsızlıklarında tek başına yeterli olmayabilir. Altta yatan nedenler çözülmedikçe tek başına kalıcı bir tedavi sağlamaz; bu nedenle genellikle stres yönetimi, botoks uygulaması veya ortodontik tedavi gibi yöntemlerle birlikte değerlendirilir.

Uzun süreli çene kaslarının yoğun şekilde çalışması ve çeneye baskı yapması yüz hatlarında genişlemeye ve şişkinliğe neden olabilir; botoks uygulaması bu görünümü inceltip yumuşatabilir.

Diş gıcırdatma probleminin etkileri genellikle bireyin stres seviyesi azaldığı dönemlerde hafifler ancak tamamen geçmeyebilir. Diş gıcırdatmanın mutlaka önüne geçmek için mutlaka diş hekimine başvurulması gerekir. Uygun tedavi planı ile diş gıcırdatmanın ve etkilerinin önüne geçmek mümkün olur.

Diş sıkma botoksu uygulaması diş sıkma problemini konusunda oldukça etkili bir yöntemdir. Etkileri geçici bir dönemi kapsadığı için, botoks etkisi devam ettiği sürece diş sıkmanın şiddeti azalır, kasların kuvveti azaldığı için rahatlama sağlar ama tek başına yeterli bir sonuç vermeyebilir. Bu konuda en doğru planlamayı doktorunuz sizin için yapacaktır.

Diş sıkma-gıcırdatma şikayetlerinde uygulanan gece plağı tedavisi çene kaslarının uyguladığı kuvveti eşit bir şekilde dağıttığı ve dişler arasında bariyer görevi gördüğü için son derece işe yarayan koruyucu bir uygulamadır. Doğru gece plağı hazırlanması çok önemlidir. Bu konuda doktorunuz ölçülerinizi alıp sizin için ideal plağı yapacaktır.

Bruksizm diş estetiğini dişlerde aşınmalara, kırılmalara yol açarak, boyutlarında kısalmalara neden olarak kötü yönde etkiler. Bazı durumlarda diş kaybına da yol açtığı için, dişin estetiği ve fonksiyonunu bozar.

Çene ağrısı genellikle bruksizm ile ilişkili olmaktadır. Geceleri farkında olmadan dişlerini sıkan kişiler, sabahları uyandıklarında şiddetli çene ağrısı ya da çenede uyuşma hissederler. Çiğnerken kaslarda yorgunluk da hissedebilirler.

Yemek yerken veya ağzınızı açıp kapatırken çenenizden kütleme gibi bir ses duyuyorsanız, bu bruksizm ya da diğer çene eklem hastalıkları ile ilişkili olabilir. Böyle bir durumda, mutlaka diş hekimi tarafından muayene edilmeniz gereklidir.

Diş gıcırdatma problemi genellikle psikolojik etmenler ve alışkanlıkla ilişkilendirilir ancak genetik faktörler, ağız ve çene yapısı, yüzdeki bazı sinir ve kas hastalıkları da diş gıcırdatmayı tetikleyebilir.

Dişlerini uyurken gıcırdatan kişiler istemsizce bu eylemi yaparlar, bunun nedeni genellikle psikolojik faktörler, stres yönetimi, nörolojik hastalıklar ve diğer altta yatan nedenlere bağlı olarak gelişebilir.

Aslında gece plakları diş sıkmayı tamamen ortadan kaldırmaz, sadece diş sıkmanın etkilerini yüksek oranda azaltır, dişleri ve çeneyi kasların aşırı kuvvet uygulaması sebebiyle olabilecek problemlere karşı korur. Diş sıkma botoksu ile beraber uygulandığında tamamen diş sıkmanın zararlarının önüne geçmek mümkün hale gelir.

Diş sıkma botoksunun uygulanma süresi genellikle 15-20 dakikadır, hastalar tedavi sonrasında normal günlük aktivitelerine rahatlıkla devam edebilir. Botoksun etkisi genellikle 1-2 hafta içinde ortaya çıkmaya başlar, çiğneme kaslarının gevşemesi ile birlikte diş sıkmaya bağlı şikayetlerde gerileme görülür.

Diş sıkma botoksu kolay ve ağrısız bir işlemdir. İşlem sırasında ve sonrasında genellikle ağrı gözlenmez.

Diş sıkma botoksunun etkinliği geçici bir dönemi kapsar. Botoksun 4-6 ay arası etki süresi vardır. Düzenli aralıklarla tekrarlandığı durumda etkilerinin kalıcı olduğu gözlemlenir.

Diş Sıkma (Bruksizm) ve Çene Eklem Ağrıları hizmetimiz için sizi arayalım!

Diş Sıkma (Bruksizm) ve Çene Eklem Ağrıları hizmetimiz hakkında detaylı bilgi edinmek veya randevu oluşturmak istiyorsanız numaranızı bırakın biz sizi arayalım.

+90

Hekimlerimiz

Dt. Serkan Ataoğlu
Dt. Ömer Demirçak

Dt. Ömer Demirçak

Diş Hekimi
Uzm. Dt. Gözde Ütkür

Uzm. Dt. Gözde Ütkür

Ortodonti Uzmanı
Uzm. Dt. Çağla Şahin

Uzm. Dt. Çağla Şahin

Ortodonti Uzmanı