Protezler
Diş Protezleri, diş kaybı veya hasarı olan hastaların ağız sağlığını ve estetiğini iyileştirmek için kullanılan yapay dişlerdir. Diş kliniğimizde, hastalarımızın ihtiyaçlarına ve beklentilerine uygun olarak çeşitli diş protezi seçenekleri sunuyoruz. Bu seçenekler arasında sabit protezler, hareketli protezler ve implant destekli protezler bulunmaktadır.
Diş protezleri, hastalarımızın çiğneme, konuşma ve gülme fonksiyonlarını geri kazanmalarına, yüz şekillerini korumalarına ve özgüvenlerini artırmalarına yardımcı olmaktadır. Diş kliniğimizde sunduğumuz diş protezi hizmeti hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Diş eksikliğinin olduğu çenelerde takıp çıkartılarak kullanılan protezlerdir. Sabit protezlerin ( Köprü-Kaplama gibi) yapılamadığı durumlarda kişinin çiğneme konuşma fonksiyonlarını tekrar sağlayabilmek için hareketli protezlere başvurulur.
Bu Protezler;
- Total (Tam) Protez
- Parsiyel (Bölümlü) Protez (Halk arasında bilinen adıyla Kancalı Protez)
- Hassas Tutuculu Protez (Halk arasında bilinen adıyla Çıt Çıt Protez)
- İmplant destekli Hareketli Protez (Halk arasında bilinen adıyla İmplant Üstü Çıt Çıt Protez)
olarak sınıflandırılabilir.
Halk arasında bilinen adıyla Damak Protezler, tam dişsiz çenelerde uygulanan takılıp çıkartılarak kullanılan protezlerdir. Kemikten, dokudan aldığı destekle çiğneme-konuşma fonksiyonlarını yerine getirir.
Total Protezlerin kullanımı kolay mıdır?
Takıp çıkartılabilen,(hareketli) protezler, sabit protezler kadar konforlu değildir. Ancak kemik miktarının yeterli olduğu çenelerde protezin tutuculuğu için destek artacak, yeme-içme, konuşma sırasında protezlerin hareketi azalacaktır. Çıkarılabildikleri için temizlikleri kolaydır.
Total Protezlerin yapımı ne kadar sürer?
Ortalama 5 seansta yaklaşık 1 hafta-10 günlük sürede protezler hazırlanır.
Total Protezlerin temizliği nasıl yapılmalıdır?
Protezlerin yeterli temizlenemediği durumlarda yemek artıklarının, bakteri plaklarının birikimi hem protezin kullanımını hem de ağız ve diş eti sağlığını etkiler.
- Protezler çıkarılır suyla ve fırçayla temizlenir, aşındırıcı etkilerinden dolayı diş macunu protez üzerinde kullanılmaz.
- Protez çıkarıldıktan sonra ağız içerisinin ve diş etlerinin temizlenmesi için gargaralar yapılabilir.
- Protezlerin temizliği için özel protez temizleyici tabletler kullanılabilir.
- Protezler gece mutlaka çıkartılmalı, temizlendikten sonra gece boyunca su dolu bir kap içerisinde bekletilmelidir.
- Kırılgan yapıda olduklarından dolayı temizlik sırasında düşürmemeye dikkat edilmelidir.
Total Protezler tamir edilir mi?
Kırılma veya diş düşmesi gibi durumlarda hızlı bir şekilde tamiri mümkündür.
Total Protezler kaç yıl kullanılır?
Protezlerin ve ağız bakımının düzgün ve uygun yapılarak korunduğu durumlarda uzun yıllar kullanılabilir. Yıllar içerisinde yaşanabilecek kemik erimesi nedeniyle protez bollaşabilir veya protez kullanıma bağlı olarak aşınıp yıpranabilir. Bu tip durumlarda mümkünse tamiri, beslenmesi; değilse protezin yeniden yapılması gerekir.
Total Protezler estetik durur mu ?
Prova aşamalarında dişlerin rengi, yapısı ve şekli hastaların estetik beklentilerine uygun şekilde hekim ve hasta tarafından beraber değerlendirilir. Protezin diş eti rengini taklit eden doğal pembe akrilikten yapılması, protezde yer alan dişlerin beyaz akrilik dişler olması ve tek bir bütün halinde durmaları nedeniyle çoğu hastanın estetik beklentisini karşılayan protezlerdir.
Halk arasında bilinen adıyla Kancalı Protezler, diş eksikliğini fazla olduğu, bu eksikliklerin sabit protezlerle tedavi edilemeyeceği durumlarda kullanılan takıp çıkartılabilen protezlerdir. Total protezlerden farkı kemik ve dokuların dışında ağızdaki dişlerden de destek alır.
Parsiyel Protez kullanımı kolay mıdır?
Total protezlerden farklı olarak üzerinde bulunan metal kancalarla dişlerden de destek aldığı için tutuculuğu daha iyi, kullanımı daha rahat ve konforludur. Çıkarılabildikleri için temizlikleri kolaydır. Ancak yine de sabit protezler kadar konforlu değildir. Metal kancalar dişler üzerinde yer aldığından protezin hareketini sınırlar, çıkmasını engeller. Fakat bu kancaların ön dişlerin üzerine uzandığı durumlarda estetik problemlere yol açar.
Parsiyel Protezin yapımı ne kadar sürer?
Ortalama 5 seansta yaklaşık 1 hafta- 10 günlük sürede protezler hazırlanır.
Parsiyel Protezin temizliği nasıl yapılmalıdır?
Protezlerin temizliği önemlidir. Yeterli temizlenemediği durumlarda yemek artıklarının, bakteri plaklarının birikimi hem protezin kullanımını hem de dişleri ve diş eti sağlığını etkiler.
- Protezler çıkarılır suyla ve fırçayla temizlenir, aşındırıcı etkilerinden dolayı diş macunu protez üzerinde kullanılmaz.
- Protez çıkarıldıktan sonra dişler fırçalanır, gargara ve diş ipi kullanımı önerilir.
- Protezlerin temizliği için özel protez temizleyici tabletler kullanılabilir.
- Protezler gece mutlaka çıkartılmalı, temizlendikten sonra gece boyunca su dolu bir kap içerisinde bekletilmelidir.
- Kırılgan yapıda olduklarından dolayı temizlik sırasında düşürmemeye dikkat edilmelidir.
Parsiyel Protez tamir edilebilir mi?
Protez kısmında oluşan kırıkların veya diş düşmesi gibi durumların tamiri mümkündür. Ancak metal kancalarda meydana gelmiş kırıkların tamiri daha zordur. Ağız içerisinde yer alan dişlerden birinin kaybı ( çekilmesi ) durumunda mevcut protez üzerinde diş ilavesi yaparak protez tekrar kullanılır hale getirilebilir.
Parsiyel Protezler ne kadar kullanılır?
Protezin bakımının ve temizliğinin yapılarak korunduğu, ağız ve diş sağlığına özen gösterildiği durumlarda protez uzun yıllar kullanılabilir.
- Zamanla kemik kaybına bağlı olarak protezin bollaşması,
- Metal kancaların yıpranmaya ve aşınmaya bağlı olarak kırılması,
- Ağız içerisinde destek alınan dişlerin kaybı
gibi nedenler, protezin mümkünse tamir edilmesini, değilse yeniden yapılmasını gerektirir.
Parsiyel protezler estetik durur mu?
Prova aşamalarında dişlerin rengi, yapısı ve şekli hastaların estetik beklentilerine uygun şekilde hekim ve hasta tarafından beraber değerlendirilir. Parsiyel protezlerde ağız içerisinde destek alınan dişlerin konumu estetiği etkiler. Ön dişlerden destek alan protezlerde kanca görünür bölgede kalacağı için estetik görünümü olumsuz etkiler. Arka dişlerden destek alınan protezlerde gülüş bölgesi tek bir bütün halinde olacağı için daha estetik sonuçlar alınır.
Yarı elastik malzemeden hazırlanan bu nedenle Kırılmaz Protez olarak da bilinen Deflex Protezler;
- Protez kullanımına toleransı düşük hastalarda,
- Daha önce protez kullanımlarında sıklıkla vuruk problemi yaşamış hastalarda,
- Kemik yapısının düzensiz çıkıntılı olduğu durumlarda cerrahi işlem istemeyen hastalarda,
- Daimi protezlere geçmeden önce bir geçiş protezi olarak hem hastaların kullanıma alışmasını hem de fonksiyonlarını kazanmasını sağlamasında
kullanılır.
Elastik yapıları şeffaf görüntüleri ve dişlerden destek alınacağı durumlarda metal kancalar kullanılmadan hazırlanabilmesiyle hastaların estetik beklentilerini de karşılar.
Halk arasında bilinen adıyla Çıt Çıt Protez, parsiyel protezler gibi diş eksikliğinin fazla olduğu ancak sabit protezlerle bu eksikliklerin rehabilite edilemediği durumlarda tercih edilir. Parsiyel protezden farkı metal kancalar bulunmaz, bunun yerine tutucu parçalar dişlerin üzerinde protezin içinde kalacak şekilde gizlenmiştir. Bu parçalar birbirine anahtar-kilit şeklinde geçer protezin hareketini engeller.
Bu protezler arasındaki bir diğer fark, Parsiyel Protezler mevcut dişlere hiçbir işlem uygulanmadan yapılabilir. Hassas Tutuculu Protezlerde ise ağız içerisinde yer alan dişlerin tutucu parçaların yerleştirilmesi için kaplanması gerekmektedir.
Hassas Tutuculu Protezin kullanımı kolay mıdır?
Tutuculuk dişlerin üzerine yerleştirilen ve protez içine gizlenen tutucu parçalarla sağlandığı için kancalı protezlere göre hem kullanımı daha rahat hem de daha estetiktir. Protezin temizliği çıkarılarak elde yapıldığı için sabit protezlere göre daha kolaydır.
Hassas Tutuculu Protezin yapımı ne kadar sürer?
-Ağızdaki mevcut bazı dişlerin kaplanmasıyla başlayan yapım süreci ortalama 2 hafta sürmektedir.
Hassas Tutuculu Protezler tamir edilebilir mi?
Tutucu parçalardan biri olan lastiklerin gevşemesi, çıkması halinde lastiğin yenilenmesi mümkündür, ancak bu parçalarda meydana gelen kırıkların tamiri mümkün değildir. Protezin diğer kısmında yaşanan kırıklar veya diş düşmesi gibi durumlar tamir edilebilir. Protezin kaplamalarla uyumlu olduğu düşünülürse diş kaybı (çekilmesi) durumunda protez planlamasının yeniden yapılması gerekir.
Hassas Tutuculu Protez nasıl temizlenir?
Protezin ve dişlerin yeterli temizlenemediği durumlarda yemek artıklarının, bakteri plaklarının birikimi hem protezin kullanımını hem de diş ve diş eti sağlığını etkiler. Bu yüzden dişlerin temizliğinin yanı sıra protezin temizliği de çok önemlidir.
- Protezler çıkarılır suyla ve fırçayla temizlenir, aşındırıcı etkilerinden dolayı diş macunu protez üzerinde kullanılmaz.
- Protez çıkarıldıktan sonra dişler fırçalanır, ağızda yer alan köprülerin, kaplamaların rahatça temizlenebilmesi için özel üretilen fırçalar, ağız duşları kullanılabilir.
- Protezlerin temizliği için özel protez temizleyici tabletler kullanılabilir.
- Protezler gece mutlaka çıkartılmalı, temizlendikten sonra gece boyunca su dolu bir kap içerisinde bekletilmelidir.
- Kırılgan yapıda olduklarından dolayı temizlik sırasında düşürmemeye dikkat edilmelidir.
Hassas Tutuculu Protezler ne kadar kullanılır?
Protezin bakımının ve temizliğinin yapılarak korunduğu, ağız ve diş sağlığına özen gösterildiği durumlarda protez uzun yıllar kullanılabilir.
- Zamanla tutucu lastiklerde gevşeme meydana gelir bu durumlarda lastikler değiştirilerek kullanıma devam edilir.
- Zaman içerisinde kemik kaybına bağlı olarak protez bollaşır bu gibi durumlarda mümkünse tamiri yapılır.
- Destek dişlerde kayıp yaşanması durumunda protezin yeniden yapılması gerekir.
Hassas Tutuculu Protezler estetik durur mu ?
Prova aşamalarında hem kaplama yapılan dişlerin hem de protezde yer alacak dişlerin rengi, yapısı ve şekli hastaların estetik beklentilerine uygun şekilde hekim ve hasta tarafından beraber değerlendirilir.
Hassas tutuculu protezlerde kancalı protezlerden farklı olarak tutucu parçalar protezin iç kısmında kalır ve görünmez. Bu nedenle tutucu parçanın estetiği bozması mümkün değildir. Ağız içerisinde bulunan diğer dişler ise protez yapımında kaplanır. Bu nedenle hem kaplama yapılan dişler hem de protez üzerinde bulunan dişler bir bütün halinde görülür, istenilen renk ve yapıda estetik bir gülümseme hastalara sunulur.
Sabit protezler; tekli-çoklu diş eksikliklerinin giderildiği (köprü) ya da tek dişin (kron) restore edildiği tedavilerdir. Kron ya da köprü yapımında kullanılacak dişler küçültülerek tedaviye hazırlanır. Laboratuvarda hastaya özel yapılan dişler, küçültülen dişlerin üzerine yapıştırılarak tedavi tamamlanır.
- Tam dişsiz çenelerde uygulanan implantların üzerine bu implantlardan destek alarak yapılan, eksik tüm dişlerin yerine konulduğu protezlerdir.
- Eksik dişlerin takılıp çıkarılarak kullanılan hareketli protezlerle tedavi edilmesinin istenmediği durumlarda başvurulur.
- Klinik muayene ve radyolojik görüntüleme teknikleri kullanılarak kemik yapısı, ağız içi dokular incelenir hastalar için en uygun tedavi yöntemi belirlenir.
- Genellikle titanyum esaslı olan implantlar, yerleştirildikten sonra kemikle bağ kurar, diş köklerini taklit eder. Bu implantlar hem üzerine gelecek olan dişleri destekleyerek fonksiyonlarını yerine getirmelerini sağlar, hem de çevre kemik dokularını destekleyerek kemik kayıplarının, erimesinin önüne geçer.
Diş çekildikten sonra eksilen diş köprü ya da implant ile tedavi edilmezse komşu dişler ve karşı çenedeki diş, çekilen diş boşluğuna doğru hareket eder. Bu da ilerleyen dönemde diş eti rahatsızlıklarına, çürüklere, dişlerde kaymalara sebep olur. Uzun süreli diş eksikliklerinde dişsiz bölgedeki kemik miktarında azalma olur.
Sabit protezler hasta tarafından çıkartılamaz, çiğneme ve konuşma esnasında hareket etmezler. Ayrıca hastanın önceden var olan dişlerini taklit ettiği için hastanın alışması ve kullanması kolaydır.
Hayır! Çekilen diş boşluğuna diş kökünü taklit eden implantlar yerleştirilerek tedavi edilebilir.
İmplant Üzeri Sabit Protezler
Tek, birkaç ya da total dişsiz hastaların diş eksikliğinin giderildiği tedavilerdir. Eksik bölgedeki diş sayısına, kemik miktarına ve özelliğine uygun tedavi planlanır. Tek diş eksikliği implant üzeri kronlarla, az sayıda diş eksikliği implant üzeri köprülerle tedavi edilir. Total dişsiz hastalarda ise kemik miktarı ve diğer durumlara göre 4veya 6 implant yapılarak implant üzeri sabit protezler yapılabilir. Sabit protez yapılamadığı durumlarda ön bölgeye 2 veya 3 adet implant uygulanarak implant üzeri hareketli protezler yapılabilir.
İmplant Destekli Hareketli Protezler
Ön bölgeye yerleştirilen iki ya da üç implantla tam dişsiz ağızların tedavi edilmesidir. Implant üzeri tutuculardan destek alır, bu tutucular nedeniyle halk arasında çıtçıtlı protez olarak da bilinir. İleri derece kemik kaybı olan hastalarda, implant üzeri sabit protezlerin yapılmadığı durumlarda uygulanır. Ön bölgeye yerleştirilen implantlar ve implant üzerine yapılan takıp çıkarılan protezden oluşur.
İmplant Üstü Sabit Protezlerin kullanımı kolay mıdır?
Sabit protezler takılıp çıkarılarak kullanılan hareketli protezlere göre daha konforlu bir kullanım sunar. Doğal dişlerinize en yakın hissedeceğiniz protezlerdir. Dişler yeme-içme, konuşma gibi fonksiyonlarını yerine getirirken protezde herhangi bir hareket olmaz. Hareketli protezler gibi dokulardan herhangi bir destek alma ihtiyacı olmadığı için protez ağız içerisinde çok daha az yer kaplar, bu da özellikle bulantı refleksi olan hastalarda protezin daha rahat kullanımına olanak sağlar.
İmplant Üstü Sabit Protezler estetik beklentimi karşılar mı?
İmplantların üzerine gelen dişler porselen veya zirkonyum gibi doğal diş rengine sahip materyallerden üretilir. Protezin yapım aşamasında provalar sırasında dişlerin yapısı, rengi ve şekli hastalar tarafından belirlenebilmektedir. Herhangi bir metal görüntünün olmaması, dişlerin doğallığını etkileyecek metal yansımanın olmaması sebebiyle implant destekli yapılan sabit protezler hastaların estetik beklentisi karşılar.
İmplant Üstü Sabit Protezlerin temizliği nasıl yapılır?
- Dişlerimizi normalde fırçaladığımız gibi, yumuşak diş fırçaları ile en az 2 dakika süreyle fırçalamalıyız.
- Ağız gargaralarıyla diş fırçaladıktan sonra ağız bakımımızı desteklemeliyiz.
- Günlük diş rutin diş bakımına ek olarak, protezlerin altında biriken plaklar diş eti ve implant sağlığını olumsuz etkiler. Bu alanlara ulaşım zor olacağı için temizlemesi de güçtür. Ağız duşlarının kullanımıyla fırçalama ile ulaşılamayan bu alanların temizliği de rahatlıkla yapılabilir.Her temizlikte mutlaka ağız duşlarının ve diş iplerinin yardımı ile implant çevresinin temizlenmesi gerekir.
İmplant Üstü Protezlerin yapımı ne kadar sürer?
- İmplant uygulamaları tek günde yapılır ve implantlar ortalama 2 ila 3 aylık sürelerde çene kemikleriyle birleşme sağlar. Bu birleşmenin sağlanmasından sonra daimi protezlerin hazırlığı başlar ortalama 2 haftalık sürede protezler tamamlanır.
- İmplant uygulamasından hemen sonra daimi protezlerin yapılacağı zamana kadar hastaların dişsiz kalmamaları için geçici protezler yapılır. Daimi protezin takıldığı güne kadar bu geçici dişler hem çiğneme-konuşma gibi fonksiyonların devam etmesini hem de hastaların daimi protezlerinden önce bir prova yapmasını sağlar.
Tam dişsiz çenelerde uygulanan implantların üzerine bu implantlardan destek alarak yapılan, takıp çıkarılarak kullanılan protezlerdir. İmplantların üzerine yerleştirilmiş bağlantılarla protezin içerisinde yer alan tutucu parçaların anahtar-kilit sisteminde iç içe geçmesiyle oluşur. Bu sebeple halk arasında İmplant üstü Çıt Çıt Protez olarak da bilinir.
İmplant destekli hareketli protez için alt çenede en az 2, üst çenede en az 3 implant gereklidir.Kemik desteğinin daha fazla sayıda implanta izin vermediği durumlarda sabit protezler yerine tercih edilir.
İmplantlar hem üzerine gelecek olan protezlerin fonksiyonunu yerine getirirken stabilizasyonunu, gelen kuvvetlerin karşılanması sağlar, hem de yerleştikleri bölgedeki kemik kayıplarının, kemik erimesinin önüne geçer.
İmplant destekli Hareketli Protez çeşitleri nelerdir?
Kemiğin uygunluğuna bağlı olarak yapılabilecek implant sayısı belirlenir. İmplant sayısındaki artış tutuculuğu da artıracaktır.
- +İmplant Üzeri Ball Ataşman Tutuculu Protez;
İmplant üzerine yerleştirilen topuz şeklindeki parçalar protezin içerisinde hazırlanmış yuvalara yerleşerek stabilizasyonu sağlar. Bu parçalar birbiriyle tam kilitlenerek protezin yeme-içme, konuşma sırasındaki hareketlerini kısıtlar. - + İmplant Üzeri Locater Tutuculu Protez;
Alt çenede 2 implantla da yapılabilen Locater tutuculu protezde, çene kemiğine yerleştirilen implantlar üzerine locater adı verilen parçalar konulur. Protezin içerisinde bu locaterların yerleşeceği yuvalar ve lastikler mevcuttur. Bu iki parça birbiriyle anahtar-kilit uyumunda birleşir. Protezin hareketinin önüne geçilir. İmplant sayısı arttıkça tutuculuk artar. - + İmplant Üzeri Barlı Protez;
3 veya daha fazla sayıda yapılan implantların üzerinde bar sistemi kullanılabilir. Bu sistemde protezin iç kısımında bu barın yerleşeceği bir yuva ve lastik sistemi vardır. Bu birleşmeyle protezin hareketi engellenir. Tutuculuğu 2 implantla yapılan locater sisteminden daha iyidir.
İmplant Destekli Protezin Tam Damak Protezden ( Total Protez) Farkı, Avantajı Nedir ?
Tam damak protezler desteğini kemik ve çevreleyen dokulardan alırken kemik desteğinin yetersiz olduğu durumlarda protez yeme-içme, konuşma sırasında kasların ve dilin etkisi ile hareket eder. Bu hareket protezin hasta tarafından konforla kullanılmasına engel olur.
İmplant destekli Hareketli Protezler ise desteğini çene kemikleri içerisine yerleştirilmiş implantlardan alır. Bu destek sayesinde konuşma, çiğneme vb. hareketler sırasında protezin hareket etmesinin, yerinden oynamasının önüne geçilir. Dokular yerine implantlardan destek alındığı için implant destekli protezlerin tam damak protezlere göre kapladıkları alan daha küçüktür.Özellikle bulantı refleksi fazla olan ve protezlerinin büyük olmasından şikayet eden hastalar için kullanım konforu artar./p>
İmplant Destekli Hareketli Protezin kullanımı kolay mıdır?
Tutuculuk implantlar üzerinde ve protezin içerisinde yer alan tutucu parçalar tarafından gerçekleştiği için protezin kullanım sırasında hareketi minimumdur. Tutuculuk için dokular yerine implantlardan destek alındığı için implant destekli protezlerin tam damak protezlere göre kapladıkları alan daha küçüktür. Bu sayede hastalar hem kullanımda konforludur, hem de alışma süreleri daha kısadır.
İmplant Destekli Hareketli Protezin yapımı ne kadar sürer?
Bu protezlerin yapımını iki aşamada değerlendirmek gerekir.
-
İmplantların Uygulanması ;
İmplantlar tek günde lokal anestezi altında klinik ortamda veya genel anestezi altında ameliyathane ortamında uygulanır.İmplantların kemikle birleşmesi ve iyileşme süreci yaklaşık 2-3 aydır.
-
Protezin Yapımı;
İyileşmenin tamamlanmasıyla protezin yapımına başlanır, yaklaşık 1-2 haftalık sürede protez yapımı tamamlanır.İmplant uygulamasından hemen sonra daimi protezin yapımına kadar hastaların bu süreyi dişsiz geçirmemeleri için geçici protezler hazırlanır. Bu sayede hastalar hem daimi protezlerinin provasını yaparak alışma süreçlerini geçirirler, hem de çiğneme-konuşma gibi fonksiyonlarını tekrar kazanırlar.
İmplant Destekli Hareketli Protezler estetik midir?
Prova aşamalarında dişlerin rengi, yapısı ve şekli hastaların estetik beklentilerine uygun şekilde belirlenir. Protezin diş eti rengini taklit eden doğal pembe akrilikten yapılması, protezde yer alan dişlerin beyaz akrilik dişler olması , tek bir bütün halinde durmaları nedeniyle ve tutucu parçaların görülmemesi, herhangi bir metal görüntünün veya yansımanın olmaması sebebiyle oldukça estetiktir. Çoğu hastanın estetik beklentisini karşılayan protezlerdir.
İmplant Destekli Hareketli Protezler nasıl temizlenir?
Protezlerin yeterli temizlenemediği durumlarda yemek artıklarının, bakteri plaklarının birikimi hem protezin kullanımını hem de implant sağlığını etkiler. Bu nedenle protez temizliği çok önemlidir.
- Protezler çıkarılır suyla ve fırçayla temizlenir, aşındırıcı etkilerinden dolayı diş macunu protez üzerinde kullanılmaz.
- Protez çıkarıldıktan sonra ağız içerisinin, diş etlerinin temizlenmesi ve implant çevresinin temizliği için gargaralar yapılabilir.
- Protezlerin temizliği için özel protez temizleyici tabletler kullanılabilir.
- Protezler gece mutlaka çıkartılmalı, temizlendikten sonra gece boyunca su dolu bir kap içerisinde bekletilmelidir.
- Kırılgan yapıda olduklarından dolayı temizlik sırasında düşürmemeye dikkat edilmelidir.
İmplant destekli Protezlerin tamiri mümkün mü?
Protez kısmında meydana gelen kırıkların veya diş düşmesi gibi durumların tamiri mümkündür. Ancak implantın bağlantı noktalarını etkileyen veya bu bağlantılarda meydana gelen kırıklarda protezin yenilenmesi gerekebilir.
İmplant destekli Protezler ne kadar kullanılır?
Protezin bakımının ve temizliğinin düzenli yapıldığı, ağız içerisinde bulunan implantların ve çevre dokularının temizliğine dikkat edildiği durumlarda protezler uzun yıllarca kullanılabilir.
Zamanla kemik kaybına bağlı olarak protezde yaşanabilecek bollaşmalarda mümkünse tamiri , mümkün değilse yenilemesi yapılır. İmplantlar kemik desteğini kaybetmediği sürece protezlerin yenilenmesi mümkündür.
İmplant uygulamasından ne kadar sonra protez takılır ?
İmplant uygulamasını takiben kemik-doku-implant uyumunun sağlanıp implantın kemik içerisinde tam yerleşme göstermesi yaklaşık 2-3 aylık bir süre gerektirir. Bu süre sonunda protezin yapımına başlanır yaklaşık 2 haftalık bir süre içerisinde de protez tamamlanır. Bu konudaki net bilgiyi diş hekiminiz size verecektir.
İmplant uygulamasından hemen sonra 2-3 aylık bekleme süresinde hastalarımızın bu süreyi dişsiz geçirmemesi için implantın yerleştirilmesiyle beraber alınan ölçülerle geçici bir protez hazırlanır. Bu protezle hem hastalar iyileşme süresi boyunca dişsiz kalmaz hem de ileride yapılacak olan daimi protezlerinin bir provasını yapmış olur.
Diş Hekimliğinde Kullanılan Kaplama Çeşitleri
(Hastalarda hangi materyali ve hangi çeşit protezi tercih ediyoruz? Lamine mi? Kaplama (kron) mı?)
Lamine (laminate veneer) ve kron (kaplama) nedir?
Öncelikle hastalardaki anlam karmaşasını gidermek için lamine (laminate veneer) ve kaplama (kron) arasındaki farkı anlatmak gerekir. İkisi de tek dişe yapılan tedavilerdir. Lamine dişin sadece ön kısmına yapılırken kron (kaplama) dişi çepeçevre sarmaktadır.
Ne zaman lamina ne zaman kron yapılmalı?
Eğer dişlerde eski dolgular varsa ve dişin yapısal olarak bütünlüğü ciddi derecede hasar aldıysa dişi yapısal olarak güçlendirmek için “kron” yapmayı tercih ediyoruz. Ancak dişiniz yapısal olarak hiçbir tamirat görmemiş ve sağlam ise dişlerin sadece ön yüzeyine estetik amacıyla lamina uygulaması yapmak daha doğru bir tercih olacaktır.
Kron veya lamina yaparken hangi materyalleri kullanıyoruz?
Genellikle halk arasında yaprak porselen, olarak bilinen “laminate veneer” de kullandığımız materyal cinsleri şunlardır;
-
Lityum Disilikat bu materyal cam içeriği fazla olan bir seramik çeşididir. Lamina yaparken en çok tercih ettiğimiz materyaldir. Lityum disilikat seramikleri dünyaca ünlü birçok marka üretmektedir. Bunlardan en çok bilineni “Ivoclar vivodent” markasına ait e.max® modelidir. Bu yüzden de yaprak porselenlere yani laminalara bazen e.max® denmektedir. Bunun dışında birçok markanın lityum disilikat materyali mevcuttur Örn: GC- Initial LiSi, Densply-Tessera
-
Feldspatik Porselenler, lösit ile güçlendirilmiş porselenler, alümina gibi birçok çeşit materyal ile de lamina üretimi mevcuttur.
Ancak günümüzde çeşitlilik, üretim ve temin kolaylığı, renk makyaj çeşitliliği, basma dayanımı gibi birçok sebepten lityum disilikatlar daha çok tercih edilmektedir. (e.max®, Tessera, Initial LiSi)
-
Zirkonyum nedir ve nerede kullanılır?,
Zirkonyum oksit materyali doğada buluna zirkonyum madeninin çeşitli aşamalardan geçirilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Birçok alanda kullanılan bu materyal diş hekimliğinde son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. Özellikle renginin beyaz olarak üretilmesi diş hekimliğinde metal alaşımları yerine tercih edilmesinde önemli rol oynamaktadır. Zirkonyum oksit materyalini üreticiler çeşitli işlemlerle birçok beyaz tonunda üretmekte hatta son yıllarda bazı materyallerle kombine ederek tamamen opak beyaz olan zirkonyum oksite hafif şeffaflık katabilmişlerdir. Ancak yine zirkonyum oksitleri “lamina” (yaprak porselen) üretiminde tercih etmiyoruz. Yukarıda bahsedilen materyallerin daha şeffaf ve daha cam görünümlü yapısı doğal dişi daha iyi taklit edebilmektedir. Ancak yine de zirkonyumlar birçok avantaja sahiptir ve metal destekli porselenlerden daha iyi bir estetik sunmaktadır.
Kron yapılırken hangi materyalleri tercih ediyoruz?
Kron(kaplama) dişi çepeçevre saran bir protez çeşididir. Bu sayede aşırı hasar almış dişleri veya birçok dolgusu bulunan dişi yapısal olarak güçlendirmiş oluyoruz. Materyal olarak birçok seçenek bulunmaktadır. Bunlar, cam seramikler (lityum disilikatlar), metal altyapılı porselenler, zirkonyum altyapılı porselenler. Bu materyalleri estetik veya sağlamlık açısından değerlendirerek en doğru materyal seçimini hastaya tavsiye ederek tedavilerini yapıyoruz.
Kron ve köprü farkı nedir? Hangi materyaller ile yapılabilir?
Kron tek diş için yapılan protezlerdir. Köprü ise diş eksikliği durumunda, eksik olan dişlerin yandaki dişlerle birleşik şekilde yapılan protez çeşididir. Köprü yapılırken dayanımı yüksek materyaller seçmeye çalışıyoruz. Bu materyaller metal alt yapılı porselenler, zirkonyum alt yapılı porselenler, tamamı zirkonyumdan üretilen köprüler (monolitik zirkonyumlar).
Zirkonyum çeşitleri nedir? Monolitik zirkonyum nedir?
Yukarıda birçok farklı materyalden bahsettik, günümüzde kullanımı oldukça yaygınlaşan zirkonyumları da kendi içinde sınıflamak mümkün. Zirkonyumları köprü veya kron yaparken tercih ediyoruz. Dişlerin estetik veya dayanıklılık ihtiyacına göre yapacağımız zirkonyum materyalini hangi çeşit kullanacağımıza karar veriyoruz. Bunları basitçe zirkonyum alt yapılı protezler ve monolitik zirkonyum olarak sınıflamak mümkün. Zirkonyum alt yapılı protezlerde köprü veya kron için bir alt yapı üretilir ardından üst kısmına el işçiliği ile porselen tozu ilave edilir bu sayede daha estetik bir protez yapılması hedeflenir. Monolitik zirkonyumlar ise direk diş şeklinde üretilir ve el işçiliği yapılmadan tamamen bilgisayar tasarımı ile yekpare diş yapısı hazır halde elde edilmiş olur. Bu yekpare yapı daha fazla dayanımı beraberinde getirir.
Günümüzde gelişen teknoloji ile bu anlatılan bütün malzemeleri bilgisayar, üç boyutlu yazıcı ve üç boyutlu kazıyıcı (cad-cam) teknolojileri ile üretmek mümkün. Özel Jimer Diş Klinikleri olarak kliniğimizde hem diş ölçülerini özel üç boyutlu ağız içi tarayıcılar ile alıyor hem de dişlerinizin üretiminde tamamen dijital teknolojilerden yararlanıyoruz. Bu sayede dişlerinizi daha yüksek teknolojici, daha kaliteli malzemeler ve daha hassas üretim ile elde ediyoruz.
Diş hekimliğinde birçok malzemeyi kullanmaktayız. Sizin için en doğru malzemeyi estetik, dayanıklılık, maliyet bakımından diş hekiminiz ile birlikte değerlendirerek kliniklerimizde uygulamak mümkündür.
Protezler hizmetimiz için sizi arayalım!
Protezler hizmetimiz hakkında detaylı bilgi edinmek veya randevu oluşturmak istiyorsanız numaranızı bırakın biz sizi arayalım.