Implant
Dental İmplant tedavisi kayıp dişleri yerine koymak için kullanılan, cerrahi bir prosedürdür. Çene kemiğine vida benzeri genellikle titanyumdan üretilen implant yerleştirilir ve üzerine protez diş monte edilir, bu şekilde doğal dişin işlevselliğini ve estetiğini geri kazandırmaya yardımcı olmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
- Endosteal implantlar:
Yeterli kemik dokusuna sahip kişilerde çene kemiğine doğrudan yerleştirilen vida şeklindeki implantlardır. Günümüzde yaygın olarak titanyum implantlar tercih edilmekle birlikte bazı durumlarda zirkon implantlarında kullanımına başvurulmaktadır. - Subperiosteal implantlar:
Bu tip implantlar çene kemiğinin içine değil, üzerine yerleştirilen implantlardır. Kemik miktarının implantın yapımına yetecek kalınlıkta olmadığı durumlarda kullanılır. Hatadan alınan tomografi ölçümlerine göre kişiye özgü implant tasarımları da yapılabilmektedir. - Mini implantlar:
Daha küçük boyutlarda olan bu implantlar genellikle küçük diş eksikliklerinin telafisi, dar boşlukların telafisi veya büyük diş eksikliği bulunan hastalarda yapılan esas implantları kemiğe kaynayana (osteoentegre) kadar geçici sabit protez dişleri sabitlemek için kullanılır. Günümüzde immediat yükleme, yani implant cerrahisi yapıldığı gibi üzerine geçici de olsa sabit diş yapma olanakları arttığı için mini implantlar eskisi kadar tercih edilmemektedir. - All on four implant:
Çene kemiğine az sayıda implant kullanarak tam dişsizlik durumunu tedavi etmekte kullanılan bir yöntemdir, endosteal implantlar bu yöntemde tercih edilir. 4 adet implant kullanarak sabit protez kullanımı sunmaktadır. - All on six implant:
Tam dişsiz çeneye toplam 6 adet implant uygulaması yaparak üzerine hazırlanacak olan sabit proteze dayanak sağlanmaktadır. - Zigoma implant:
Üst çenede implant yapımı için yeterli kemik dokusu bulunmadığı durumlarda, çene kemiği ile elmacık kemiği (zygoma) arasına yerleştirilen implant sistemine verilen addır. Rutin implant uygulamalarının çözüm sunamadığı vakalarda hastalara sabit diş kullanma imkanı sunmamızı sağlayan bu yöntem ile yüz güldürücü sonuçlar almaktayız.
- Diş kaybı yaşanan bölgede boşluğun önü ve arkasındaki dişlere bir müdahale yapmadan, orijinal hallerini koruyarak sadece yitirilen diş veya dişlerin telafisinin istendiği durumlarda.
- Diş eksikliği nedeniyle oluşan boşluğun arkasında köprüyü bağlayacak bir terminal diş olmadığı veya dişsiz boşluğun ağızdaki destek dişlerin taşıyabileceğinden uzun olduğu durumlarda uygulanır.
- Ağzında hiç dişi olmayan kişilerin de sabit protezler kullanmak istediği durumlarda uygulanır.
- Hiç diş olmayan bir çenede hareketli protez (damak protez) kullanan hastaların konforunu arttırmak, protezin ağız içerisinde daha dengeli oturmasını sağlamak için implant uygulaması yapılarak bazı ara tutucu parçalar kullanarak protezin stabilitesi çok daha iyi şartlara gelebilmektedir. İmplant destekli hareketli protezler damak kubbesi açık kalacak şekilde hazırlanabildiği ve protez daha iyi tutunduğu için hekimler tarafından sıklıkla önerilmekte, hastalarımız da memnuniyetle kullanmaktadır.
Dental implant uygulaması aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
1- Muayene ve Planlama:
Diş hekimi hastasının beklentilerine göre durum değerlendirmesi yapıp, işlemin yapılacağı bölge ile ilgili röntgen alarak film üzerinde bir planlama ortaya koyar. Bazı durumlarda “kemik kalınlının yetersiz olabileceği” ya da anatomik yapılara göre hassas bir planlama gereken durumlarda 3 boyutlu tomografi görüntülenmesine de ihtiyaç duyulabilmektedir.
Tomografi tüm bölgenin 3 boyutta ölçümlü kesit görüntülerini sağladığı için daha raht ve kusursuz bir planlama yapmamıza olanak sağlamaktadır.
2- Cerrahi Operasyon:
Çene kemiğine implantın yerleştirilmesi aşamasıdır. Genellikle lokal anestezi altında yapılan ağrısız bir işlemdir. Çok sayıda implant yapılacak olan, operasyondan çekinen veya genel sağlık durumu ile ilgili olarak bazı durumlarda işlemi genel anestezi altında yapmayı tercih ettiğimiz de olmaktadır.
3- İyileşme Süreci:
Operasyondan sonra varsa doktorunuzun verdiği ilaçları kullanıp, önerilerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Operasyon bölgesinin temizliği iyileşme için çok önemlidir. İşlemden yaklaşık bir hafta sonra eğer dikiş atılmışsa dikişler alınır ve implantın kemiğe kaynaması, bağ kurması için beklenir.
Günümüzde implantların yapısal özellikleri sayesinde eğer buna uygun kemik desteği varsa bazı vakalarda implant üzeri geçici veya daimi dişler cerrahi operasyonun hemen sonrasında hazırlanıp, takılabilmektedir, bu konudaki en iyi yolu doktorunuz sizin için planlayacaktır.
İmmediat yükleme yani cerrahi sonrası hemen dişlerin takılması planlanmıyorsa yine doktorunuzun verdiği süre kadar, yaklaşık 2 ila 3 ay arası bir süre implantın kemiğe kaynaması beklenmektedir.
Sinüs lift operasyonu veya bazı greft (kemik tozu) ilavesi yapılan vakalarda bu süreler uzayabilmektedir.
İmplantlar bu süre içerisinde kendi türüne ve hekimin planlamasına göre diş eti altında bırakılabilir veya üzerine iyileşme süresi boyunca diş etini de şekillendirme amaçlı iyileşme başlıkları da takılabilir. Üzeri örtülü iyileştirilen implantların ikinci küçük bir işlemle üzerleri açılarak iyileşme başlıklarının takılması gerekmektedir.
4- Protez aşaması
Kemikle bağ kuran implantlar artık üzerlerine protez dişler, kaplamalar yapılmasına hazırdır. Başlangıçta planlanan protezlerin ölçüleri alınarak hekiminiz tarafından işlemler sürdürülür ve sonuç olarak tedavi tamamlanır.
İmplant yapılacak kişide gözetilecek faktörler tabi ki hekiminiz tarafından değerlendirilecek ve gerekli bilgiler aktarılacaktır.
Biz burada başlıca kriterleri fikir vermesi adına şöyle sıralayabiliriz:
- İmplantın uygulanacağı çenede gereken miktarda sağlıklı kemik bulunduğu durumda
- Hastanın sağlık durumunda operasyona engel olacak herhangi bir problem yoksa
- Hastanın kullandığı ilaçlar ve sağlık durumu yönünden de takip eden doktorundan onay alındığı durumlarda
İmplantın yapılması için hastanın kemik gelişiminin tamamlanmış olması önemlidir. Doktorunuz size bu konuda doğru bilgiyi verecektir.
İmplant uygulaması öncesi doktorunuz tarafından bölgenin anestezi işlemi lokal olarak sağlanacağından, işlem sırasında ağrı duyulmaz. Bazı durumlarda operasyon genel anestezi altında da yapılabilmektedir. Genel anestezi altında yapılan işlemlerde de hasta ağrı duymaz ve operasyon anına ait hiçbir şey hatırlamaz. Operasyon sonrası hafif ağrı, şişlik oluşabilir. İşlemden sonra doktorunuzun size reçete ettiği ilaçlar yarımıyla oluşabilecek ağrı ve şişlik de kontrol edilebilmektedir.
İmplant uygulaması sıklıkla klinik düzeninde normal diş hekimliği tedavilerinin yapıldığı şekilde yapılmaktadır. Genel anestezi altında implant uygulamaları ise genellikle hastanın isteği bazen de genel sağlık durumu ile ilgili olarak tercih sebebi olabilir. Operasyona karşı korku duyan, işlem anına ait hiçbir şey hatırlamak ve hissetmek istemeyen hastalar özellikle genel anestezi altında işlem yaptırmak istemektedir. Bizim gibi genel anestezi ünitesi bulunan kliniklerde, hastanelerde doktorunuz sizi süreçle ilgili bilgilendirip gerekli planlamayı yapacaktır.
Dental implantlar insan vücuduyla uyumlu materyallerden yapılır. Genellikle titanyum kullanılır titanyum biyo-uyumlu bir materyaldir ve kemikle iyi bir şekilde kaynaşma eğilimindedir. Vücudumuz titanyuma yabancı cisim gibi reaksiyon oluşturmaz. Bu özellik implantın kemikle kaynaşmasını yani osteointegrasyonunu kolaylaştırır ve implantın stabil bir şekilde kemiğe kaynamasına yardımcı olur, bu nedenle dental implantlar genellikle uzun vadeli başarı ve doğal görünüm sunarlar. İmplant tedavisi günümüzde %98 gibi yüksek bir başarı oranı ile uygulanmaktadır. İmplant uygulaması sonrası oluşabilecek başarısızlıklar ise hastanın genel sağlık durumu, uygulamanın ideal şartlarda gerçekleşmemesi, ağız hijyenindeki eksiklik gibi çevresel faktörlere bağlı gelişebilir.
İmplant uygulamalarının başarısı günümüzde çok yüksek seviyededir. Başarı oranımız %98 seviyesinde olup, gün geçtikçe gelişen teknoloji sayesinde hem başarı oranımız artmakta hem de implant üzerine yapılacak restorasyonlarla ilgili seçeneklerimiz çoğalmaktadır. Yeterli kemik dokusu bulunan vakalarda implant yapılır yapılmaz üzerine sabit diş yüklemelerine de olanak vermektedir.
Dental implant uygulaması herkes için uygun olmayabilir bazı durumlarda implantın yapılmasını zorlaştıran veya engelleyen faktörler olabilir:
- Yetersiz kemik yapısı, implantın yerleştirileceği kısımda yeterli ve sağlıklı kemik olmaması implant yapımını zora sokabilir, ilave kemik oluşturmak için ek cerrahi prosedürlere baş vurulması gerekebilir.
- Sağlık sorunları, hastanın genel sağlığında implant uygulamasındaki başarıyı düşürecek, olumsuz etkileyecek faktörler olabilir, kontrol altında olmayan yüksek şeker, bazı diş eti hastalıkları ya da baş boyun bölgesinden yakın zamanda radyoterapi görmüş hastalarda doktorunuz planlamanızı sağlık durumunuza göre planlayacaktır.
- Sigara kullanımı, sigara içenlerde implantın başarısızlık riski artmaktadır. Sigara dolaşım sistemini etkileyebilir ve iyileşmeyi yavaşlatabilir. Sigara kullanan hastalara implant yapılmaz diye bir durum yoktur fakat sigara tüketimine bağlı olarak yoğun kullanan hastalarda zamanla daha yüksek başarısızlık oranları görülmektedir.
- Periodontal, yani diş eti rahatsızlıkları; ağız sağlığını olumsuz etkileyen ciddi dişeti hastalıkları implantın başarısını da olumsuz yönde etkileyebilir , ağız hijyenini operasyon öncesi oluşturmak ve sonrasında korumak çok önemlidir.
- Gelişimini tamamlamamış gençler; kemik yapısının tam gelişmemiş olduğu durumlarda özellikle 18 yaş altı bireylerde implant uygulaması uygun olmayabilir
Tüm bu durumları diş hekiminiz sizin adınıza gözeterek sizin için en doğru tedaviyi planlayacaktır.
İmplantın seçimi bir dizi faktöre bağlı olarak değişebilir. İyi bir tercih yapmanızda mutlaka hekiminiz size gereken bilgilendirmeyi yapacaktır.
- Markanın deneyimi; uzun süreli ve başarılı bir deneyim implant markasının güvenilirliğini artırmaktadır. Dünya çapında yaygın köklü firmalar bu anlamda daha çok güven vermektedir.
- Malzeme; implantlar genellikle titanyum ve alaşımlarından ya da zirkonyumdan üretilmektedir. Her üründe olduğu gibi malzeme kalitesinde ürünün markasına göre çeşitlilik gösterebilmektedir, genellikle dünya çapında kendini ispatlamış, yaygın bir satış ve servis ağına sahip markalar bu konuda daha çok güven vermektedir.
- İmplant tasarımı da üzerine yapılacak restorasyondan uygulanacağı bölgeye kadar birçok faktörle etkileşim içindedir. Hekiminiz bu konuda sizin için en uygun olan model ve üst yapı seçeneğini belirleyip, sizi bu konuda aydınlatacaktır.
- Diş hekiminin tercihi; Hekiminizin tecrübelerine göre deneyimlediği ve sonuçlarından memnun kaldığı implant markalarını önermesi, hastanın da bu konuda hekimin önerilerine sadık kalması işlemin başarısı adına önem arz eder.
İmplant uygulama fiyatı kullanılacak implantın markasına, ilave bir cerrahi işlem uygulanıp uygulanmayacağına (sinüs lift, greft uygulaması ), işlemin yapıldığı kliniğin fiyat politikası, hizmet şartlarına göre değişebilmektedir.
Tüm tedaviler şüphesiz kusursuz yapılmaya çalışılmalıdır, özellikle de implant gibi cerrahi işlemler başarı ile yapılması gereken hassas operasyonlardır, başarısızlık durumunda yeniden yapılması hasta için külfet olmaktadır.
Bu nedenle bu tür tedavilerde hekim ile iyi bir diyalog kurup, beklentileriniz ve hekiminizin size sunacağı alternatifleri çok net masaya yatırıp size, bütçenize göre en uygun tedavi seçeneğini uygulamaya almalısınız.
İmplant uygulaması için kemik gelişim sürecinin tamamlanmış olması gerekmektedir. Genelde 18 yaş altında yapılması tercih edilmez. Kız çocuklarının gelişimi biraz daha erken olduğundan bazı durumlarda daha erken de uygulama yapılabilmektedir. Bu konudaki en doğru bilgiyi muayene sonrası hekiminiz verecektir.
İmplantlara ağız içinde belirli bir ömür biçmek doğru değildir. İmplantların kendi fiziksel özelliklerine bağlı bir son ömrü yoktur. Ağız hijyenine özen gösteren, düzenli diş hekimi kontrollerini aksatmayan kişilerin implantlarının çok uzun yıllar onlara hizmet etmesi mümkündür.
Dental implantı olan kişiler MR görüntüleme yaptırabilir. Konu ile ilgili şüpheli bir durum varsa mutlaka diş hekiminiz ile görüşmenizi öneririz.
Operasyon sonrası doktorunuzun tavsiyelerine uymanız iyileşme sürecinde çok önemlidir. İmplant uygulaması sonrası operasyon bölgesinde şişlik, renk değişikliği görülebilir. Bu belirtiler kişinin cilt yapısına, operasyon sahasını büyüklüğüne göre farklılıklar gösterebilir. İşlem sonrası ilk 24 saat soğuk uygulaması oluşacak ödemi azaltabilmektedir. Doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ağrı kontrolünde etkili olacaktır.
Operasyonu takiben birkaç gün daha yumuşak gıdalar tüketmek, işlem yapılan tarafı kullanmamak güzel bir iyileşme için tercih edilmelidir. Doktorunuzun önerdiği gargaralar operasyon bölgesi temizliğinde size fayda sağlayacaktır.
Operasyon bölgesinin temizliğinde genellikle cerrahi işlem sonrası için tasarlanmış ekstra yumuşak fırçalar tercih edilmeli, çok sert hareketlerden sakınılmalıdır.
İmplant uygulamasını takip eden 1. haftanın sonunda işleme bağlı şikayetlerin çoğu gerilemiş, operasyon bölgesi normale yakın bir görüntü vermeye yaklaşmıştır. İmplantın emiğe kaynaması ise yapıldığı yere, tekniğe, implantın fiziksel ve yüzey özelliklerine, operasyon bölgesine ilave bir kemik grefti uygulanıp uygulanmadığına göre değişiklik göstermekle birlikte 6 hafta ile 6 ay arasında değişebilmektedir.
İmplant üzeri sabit protezlerin bakımının en önemli adımı günde en az 2 kere, 2 daikadan az olmamak üzere dişleri hekiminizin size önereceği fırça ve macunla fırçalamak olacaktır. Dişler fırçalandıktan sonra diş ipi ile de diş aralarının temizlenmesi önerilmektedir. Son olarak da ağız duşu ile dişlerin temizliğinin yapılması protezlerin ağızda sağlıkla uzun yıllar kullanılmasının önünü açacaktır.
İmplant üzeri hareketli protezlerin temizliğinde ise hareketli protezin yemeklerden sonra yıkanması ağız içerisindeki implant üzeri tutucuların da fırçalanması önerilir. Hareketli protezler gece yatarken çıkarılıp, temizlendikten sonra protez temizleme tableti ile, tabletin önerisine göre 5 ila 10 dakika tabletin çözündüğü suda bekleyip, daha sonra durulanıp sabaha kadar duru suda bekletilmemelidir. Hareketli protezler gece yatarken mutlaka çıkarılmalı
Implant hizmetimiz için sizi arayalım!
Implant hizmetimiz hakkında detaylı bilgi edinmek veya randevu oluşturmak istiyorsanız numaranızı bırakın biz sizi arayalım.