Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı
Hamilelikte ağız ve diş sağlığını; hamilelik öncesinde, hamilelik sırasında ve hamilelik sonrasında olmak üzere üç zaman diliminde değerlendirmek gerekir. Bu üç ayrı dönemde farklı yaklaşımlar, ortak davranışlar mevcuttur.
Sıkça Sorulan Sorular
Günümüzde planlı hamilelikler öncesinde bazı kontrolllerin yapılması sağlıklı bir gebelik açısından önemlidir. Bu kontrollerden bir tanesi de diş hekimi kontrolüdür. Bunun nedeni, hamilelik sırasında oluşabilecek problemlerin erken tanı ve tedavi ile önüne geçilmesidir. Hamilelik sırasında tedavi imkanları kısıtlanacağından erken tanı ve tedavi yapılması önem arz etmektedir.
Sağlıklı bir ağız ve diş yapısı gebeliğin sağlıklı ve konforlu geçmesi açısından önemlidir. Çürük dişler, diş ve diş eti enfeksiyonları hamilelik sırasında hem anneyi hem bebeği olumsuz yönde etkileyecektir.
Hamilelik sırasında en sık karşılaşılan problemlerden bir tanesi de diş eti kanamaları ve dişeti büyümeleridir. Dişeti kanaması ve büyümelerinin hamilelik sırasında artmasının nedeni progestron ve östrojen hormonlarındaki değişikliklerdir. Bu hormonal değişiklikler dişetlerinin daha hassas ve tepkili olmasına yol açmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki hormonal değişiklikler sağlık dişetlerinde değil diştaşı ve plak birikimi olan, dişeti sağlığı yerinde olmayan kişilerde sorunlara yol açar. Hamilelik öncesinde yapılacak diştaşı temizliği ve diş hekimi kontrolü bu sorunların oluşmasının önüne geçecektir. Öncesinde müdahale edilmediği durumlarda ise 2. Trimestır ( 3 – 6 ay ) döneminde diştaşı temizliği ve dişeti tedavileri kadın hastalıkları ve doğum hekimi onayı ile birlikte yapılabilmektedir.
Hamilelik sırasında karşılaşılan diğer bir sorun ise diş çürüklerinin sayısının artması veya var olan çürüklerin hızlı bir şekilde ilerlemesidir. Bu sorun halk arasında bebeğim kalsiyum ihtiyacı dişlerden karşılanıyor olarak bilinmektedir ancak bu doğru bir bilgi değildir. Hamilelik döneminde çürük olgusunda artışın temel nedeni bulantı,kusma ve reflüye bağla olarak ağız için asit dengesinin bozulması ve ağız hijyeninin tam olarak yapılamamasından kaynaklanmaktadır. Acil bir tedavi gerektirmediği takdirde 2. Trimestır ( 3- 6 ay ) döneminde diş tedavileri kadın hastalıkları ve doğum doktoru onayı ile birlikte yapılabilmektedir.
Hamilelik sırasında özellikle ilk 3 ay diş röntgeni de dahil tüm radyasyon kaynaklarından kaçınılması istenmektedir. Ancak acil durumlar ile birlikte 2. Trimestır ( 3 – 6 ay ) ve sonrasında kurşun önlük giyilerek diş röntgeni çekiminde sakınca bulunmamaktadır. Dijital röntgen cihazları radyasyon miktarını oldukça düşürdüğünden her geçen gün diş röntgeni çok daha güvenilir hale gelmektedir.
Hamilelikte dengeli beslenme anne ve bebek sağlığı açısından önemli olduğu gibi ağız ve diş sağlığı açısından da fazlasıyla önemlidir. Dengeli beslenme hem gerekli mineral ve vitaminlerin alınmasını sağlayarak ağız diş sağlığını korurken, hem de bulantı, kusma ve reflü şikayetlerinin de minimuma inmesini sağlar ve ağız içi problemlerin oluşumunu engeller.
Hamilelikte florürlü diş macunu kullanımı diş minesini güçlendirir, diş çürüklerinin önlenmesine yardımcı olur. Doğru diş macunu için diş hekiminize başvurmanız önemlidir.
Hamilelikten sonra ağız ve diş tedavileri için emzirme süreci önemlidir. İlk aylar sık emzirme yapıldığından acil olmayan tedaviler dışında diş tedavisi önerilmemektedir. Diş tedavisini takiben yaklaşık 3 – 4 saat sonra anne sütünün sağılıp çocuğua verilmemesi önerilmektedir.
Yapılan araştırmalar anne ve babada bulunan diş çürüklerine yol açan bakterilerin çocuklara bulaşabildiğini göstermektedir. Bu bakteriler çocuğu sık sık öpme, çocuğun yiyecek – içeceklerin tadına bakma aynı araç gereçleri kullanma gibi sebepler ile anne babadan çocuğa geçmektedir. Bu nedenle anne babanın dişlerinde çürük olmaması önemlidir.
Hamilelik sırasında hormonal değişikliklere bağlı olarak gelişen tümöre gebelik tümörü adı verilmektedir. Genellikle dişetlerine görülür, zararsızdır ancak ağrıya yol açabilir.
Dişetlerinde kızarmış,yumuşak ve kanamalı bir büyüme ile kendini gösteren gebelik tümörü, genellikle hamileliğin 2. Trimestr ( 3 – 6 ay ) döneminde ortaya çıkar. Eğer dişetlerinizde böyle bir durum fark ederseniz mutlaka diş hekimine başvurunuz.
Hamilelik döneminiz, genel sağlık durumunuz ve gebelik tümörünün boyutuna göre tedaviniz diş hekiminiz tarafından yapılacaktır. Tedavi genellikle tümörün cerrahi olarak çıkarılması ile sonuçlanır.
Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı hizmetimiz için sizi arayalım!
Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı hizmetimiz hakkında detaylı bilgi edinmek veya randevu oluşturmak istiyorsanız numaranızı bırakın biz sizi arayalım.