Çene Cerrahisi
Çene cerrahisi Ağız ve Diş Sağlığını içeren basit bir diş çekiminden büyük çene operasyonlarına kadar tüm cerrahi işlemleri kapsamaktadır. Cerrahi işlemler uzman diş hekimi çene cerrahı hekim tarafından yapılmaktadır.
Diş kliniğimizde Çene Cerrahisi hizmetlerinden yararlanmak isteyen hastalarımız, randevu alarak uzman hekimlerimizle görüşebilirler.
Genellikle 3. Azı ( 20 yaş dişi ) dişlerimizde görülen gömülü kalma durumunun nedeni çene kemiğimizde bu dişler için yeterince yer olmamasıdır. 20 yaş dişleri isimlerini aldığı yaş aralığında sürer ve ağız içerisinde en son süren dişlerdir. Bu nedenle çene gelişimi 20 yaş dişleri için yeterli yer oluşmadan durduğunda bu dişler tam süremez ya da tamamen gömülü kalırlar. 20 yaş dişleri dışında erken süt dişi kayıpları ya da çene gelişiminde yaşanan olumsuzluklar diğer dişlerinde gömülü kalmasına yol açabilir.
Gömülü dişler süremedikleri zaman enfeksiyonlara yol açabilir, çene kistleri oluşturabilir ve çevresindeki dişlere zarar verebilir. Gömülü 20 yaş dişleri en sık enfeksiyon sorunları ile karşımıza çıkar. Enfeksiyonlar şiddetli ağrı ve şişliklere yol açabilirler, antibiyotik desteği ile baskılanan enfeksiyonların tekrarlamaması için 20 yaş dişleri çekilmelidir.
Gömülü dişler enfeksiyon oluşturmadan sessiz bir şekilde yıllarca gömülü kalabilir. Ancak bu her zaman iyiye işaret olmayabilir. Gömülü dişlerin çevresinde oluşabilen kistler büyüyerek çene kemiğinde kırıklara dahi yol açabilir.
20 yaş dişlerinin gömülü kalma nedeni genellikle çene kemiğinde yeterli yer olmamasıdır, bu nedenle çekim yapılması dışında başka bir seçenek mümkün değildir. Ancak sadece 20 yaş dişleri gömülü kalmazlar. Köpek dişleri ve küçük azı dişleri de gömülü kalabilirler. Bu dişler genellikle çapraşıklık ve çenede darlık nedeni ile gömülü kalırlar. Çapraşıklık ve çenedeki darlık düzeltilerek bu dişlerin sürdürülmesi sağlanabilir. Bunun için ortodonti uzmanı ve çene cerrahi birlikte muayene ve planlama yaparlar.
İmplant, genellikte titanyum yapıdan oluşan çene kemiğine yerleştirilen ve diş kökünü taklit eden yapıya verilen isimdir. Diş kaybı olan bölgeye uygulanan implant diş köklerini taklit eder ve çene kemiği iyileştikten sonra implant üzerine kaplama ya da köprü yapılarak dişsiz boşluklar tamamlanmış olur.
İmplant tedavisi uzman hekim Çene Cerrahı tarafından lokal anestezi altında, hastanın sağlık durumuna göre genel anestezi altında da olabilir, cerrahi işlem yapılarak uygulanır. 2 – 3 aylık iyileşme süreci beklendikten sonra üst yapı olan kaplama ya da köprü uygulanır ve dişsiz boşluklar doldurulmuş olur.
Çene kemiğine implant uygulanabilmesi için belli bir hacimde kemik olması gerekmektedir. Kemik hacminin tespiti dental tomografi çekilerek ölçülür ve implant tedavisi planlanır. İmplant için yeterli kemik yoksa önce kemik grefti uygulaması ile implant yapılacak bölgede kemik hacminin arttırılması sağlanır, daha sonra ise implant cerrahisi uygulanır.
Yeterli çene kemiğinin olmamasının başlıca nedeni diş kaybının üzerinden uzun zaman geçmesidir. Bir diğer nedeni ise diş kaybına yol açan enfeksiyon, kist gibi durumların çene kemiğine zarar vermiş olmasıdır. Üst çenede ise özellikle azı dişleri bölgesinde diş kaybının üstünden uzun zaman geçtiyse üst çenede yer alan sinüsler kemik kaybı ile birlikte dişsiz bölgeye doğru sarkarak implant cerrahisini engeller.
İmplant uygulaması için yeterli kemik olmayan hastalarımızda, kemik hacmini arttırmak için kemik greft uygulaması yapılır. Bu işlem hayvan ya da insan kaynaklı fabrikasyon üretim greftler ile ya da hastanın kendisinden alınan kemik greftleri ile uygulanır. Çene cerrahı hangi tür greft kullanacağına hastanın kemik kaybı miktarı ve bölgesine göre karar verir.
Sinüs lift uygulaması ise üst çene azı dişler bölgesinde dişsiz alana doğru sarkan sinüslerin tekrar yukarıya kaldırılıp, arada oluşan boşluğun da kemik grefti ile doldurulması işlemine verilen addır. Bu sayede üst çene azı bölgesinde çene kemik hacmi arttırılır ve implant için yeterli kemik oluşur.
Bekleme süresi yapılan cerrahinin boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Çene cerrahının yapacağı değerlendirme sonucunda implantların greft ve sinüs lift uygulamasını takiben ne kadar bekleyeceğine karar verilir. Bu bekleme süresi 4 – 6 ay kadar sürmektedir. Bazı durumlarda ise implant ve greft uygulaması aynı anda yapılabilir.
Çene kistleri, çene kemiği içinde oluşan içi sıvı dolu keseciklerdir ve bu kesecikler iyi huylu karakterlidir. İyi huylu olmaları tedavi gerektirmediği anlamına gelmemektedir. Çene kistleri çenede doku yıkımına, enfeksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden tedavi edilmeleri gerekir.
Çene kistleri genellikle rutin kontrollerde; radyografik görüntüleme, tomografi veya biyopsi gibi yöntemlerle teşhis edilirler. Teşhiste ilk önce kistin türü ve büyüklüğü daha sonra da neden geliştiği öğrenilir. Buna göre de tedavi yöntemi belirlenir.
Çene kistlerinin tedavi yöntemi genellikle cerrahi olarak çıkarılmaları şeklinde yapılır. Ancak her kist için aynı şey söylenemez. Çok fazla büyümüş ve çevre dokular ile ilişkisi olan kistlerin küçülmesini sağlayan destek tedaviler ( kanal tedavisi, marsüpyalizasyon ) uygulanır ve kistler küçüldükten sonra cerrahi olarak çekilir.
Çene kistleri tedavi edildikten sonra tekrar edebilir. Bunun başlıca nedeni çıkarılan çene kistinin artık dokularının bölgeden yeterince temizlenmemesidir. Uzman hekim tarafından iyi bir şekilde temizlenen kistin tekrar etme olasılığı oldukça düşüktür. Türlerine göre bazı kistler tüm işlem en doğru şekilde dahi uygulansa tekrarlama olasılığına sahiptir. Bu durum Çene cerrahı tarafından hastaya iletilmektedir.
Apikal rezeksiyon kanal tedavisi yapılmasına rağmen gerilemeyen enfeksiyonların kök ucundan cerrahi olarak çıkarılıp temizlenmesi işlemine denir. Bu işlem inatçı enfeksiyonların diş kaybına yol açmadan önceki son kurtarıcı tedavisi olarak adlandırılabilir.
Apikal rezeksiyon işlemi gerilemeyen inatçı enfeksiyonun diş köklerinin 1/3 kısmından daha fazlasına yayılmadığı durumlarda uygulanır. Diş köklerinin bulunduğu alan çene cerrahı tarafından cerrahi olarak bir pencere gibi açılır ve enfeksiyon ile birlikte diş kökünün 1/3lük kısmı çıkarılır. Enfekte alan kemik içinde yaygın bir alan kaplıyorsa rezeksiyon ile birlikte kemik grefti uygulaması da yapılabilir. Rezeksiyon yapılan bölge kapatılır ve iyileşme beklenir.
Cerrahi İşlemler Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Çekim sonrası yerleştirilen tampon 30-60 dk süre ile çekim bölgesinde kalmalıdır.
- İlk 24 saat tükürme, ağız çalkalama, pipet vb. Şeyler ile emme kuvveti yaratılmamalıdır.
- İlk 6-24 saat boyunca sızıntı şeklinde kanama olması normaldir, endişeye kapılmayın. Hekiminizle iletişime geçebilirsiniz
- Diş çekimi işleminden sonra anestezi etkisi geçmeye başladıkça ağrı başlayabilir. Bu durumda aspirin dışında alacağınız bir ağrı kesici yeterli olacaktır.
- Ağrı kesici ve beraberinde hekiminizin reçete ettiği ilaçları doğru bir şekilde kullanmanız önemlidir.
- 24 saat sonra diş fırçalamaya başlayabilirsiniz, ancak çekim soketini fırçalamamanız gerekir.
- Çekim sonrası sıcak, acı, asitli ve taneli yiyecek içeceklerden bir süre uzak durmanız gerekir.
- Çekim sonrası 24 saat süre ile sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Cerrahi çekim yapıldı ise işlem bölgesine 1 gün boyunca buz uygulanmalıdır. Buz yüzünüze 10 dk’dan fazla temas etmemelidir.
- Diş çekiminden sonra dinlenirken mümkün başınızın altına bir kaç yastık koyarak yüksekte tutup dinlenmeniz önerilir.
- Cerrahi bir diş çekimi söz konusu ise dikiş vb. durumların kontrolü için randevu almayı unutmayın.
Çene Cerrahisi hizmetimiz için sizi arayalım!
Çene Cerrahisi hizmetimiz hakkında detaylı bilgi edinmek veya randevu oluşturmak istiyorsanız numaranızı bırakın biz sizi arayalım.